Resa med hund och katt

Ska du resa utomlands med din hund eller katt rekommenderar vi dig som djurägare att alltid kontrollera vilka regler som gäller i det land som ska passeras eller besökas. I Sverige är det Jordbruksverket som reglerar transporter och import av djur. Jordbruksverket har tagit fram en reseguide för att underlätta för djurägare att finna information om aktuella regler vid in- & utförsel av hund och katt - guiden finner du här.

För att få resa med hund och katt inom EU krävs att djuret har:

  • ID-märkning - Hundar och katter som reser inom EU måste vara chipmärkta. HAr djuren läslig tatuering som är gjord före den 3 Juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel, där datumet för tatueringen framgår, behöver den inte märkas om.
  • EU-pass för sällskapsdjur - utfärdas oftast i samband med rabiesvaccinationen
  • Giltig rabiesvaccination. Djuret måste vara ID-märkt och minst 12 veckor gammalt för att få första vaccinationen mot rabies. Efter grundvaccinationen mot rabies så måste man vänta minst 21 dagar innan avresa.

För att resa till/från länder utanför EU

Här varierar reglerna från land till land och det är viktigt att du kontrollerar vad som gäller till just det land ni planerar att resa till. Vi rekommenderar att man kontrollerar om det finns några sjukdomar som man behöver skydda sin hund eller katt emot i det landet man ska resa till. Bra information finns att läsa på Statens Veterinärmedicinska Anstalts hemsida.

Övriga förebyggande åtgärder

  • En hund som ska resa utomlands bör vara fullgott vaccinerad mot valpsjuka, parvo, smittsam leverinflammation och kennelhosta.
  • Vaccination mot Leptospiros rekommenderas för hundar som är myckt utomlands eller vistas i riskområden.
  • Profylax mot myggor för att förebygga smitta av Leishmania.

Läs mer om vaccinationsrutiner här