ID-märkning av hund och katt

Det är numera lag på att alla hundar ska chipmärkas och vara ägarregistrerade hos Jordbruksverket innan 4 månaders ålder. I de flesta fall är hunden redan id-märkt när den lämnar sin uppfödare men ibland men ibland behöver man åtgärda detta senare. Läs mer om regler kring detta på Jordbruksverkets hemsida.

Även om det än så länge inte är lag på att id-märka katter rekommenderas att göra det. Om din katt av någon anledning kommer på avvägar finns det då möjlighet att spåra rätt ägare.

Det finns två olika sätt att id-märka sitt katt på:

  • Chipmärkning - ett mikrochip sätts under huden mellan skulderbladen. Alla mikrochip hara ett unikt id-nummer och kontroll av denna märkning sker med en särskild avläsare.
  • Tatuering - djuret får lugnande och smärtstillande medel (tatuering utförs ofta i samband med att djuret är sövd av annan anledning), därefter trycks siffror via tång och färgas in, i vänster öra. Om djuret är tatuerat kan vem som helst läsa av och ringa kennelklubben för att hitta ägaren. Observera att denna märkningsmetod ej är giltig för resa inom EU fr.o.m den 3 Juli 2011.