Avlivning

Att ta farväl av sitt älskade djur är, oavsett anledning, en stor sorg. Många hoppas att han/hon ska somna in lugnt och stilla hemma, utan att man behöver besluta om avlivning, så sker dock förhållandevis sällan.

Det är ett svårt beslut att avgöra när det är dags att låta sitt djur somna in, men ibland är det nödvändigt att göra detta för att undvika onödigt lidande. Vi finns till er hjälp, både när det gäller att avgöra om det är dags eller inte och när det gäller att låta djuret somna in lugnt och stilla.

Vi gör alltid vårt yttersta för att den sista stunden ska bli så lugn och fin som möjligt.

Frågorna är många och för att du ska känna dig väl förberedd på de praktiska detaljerna har vi skrivit ner hur det går till.

Om du som djurägare inte är med vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig. Vi brukar ta betalt före avlivningen, så slipper du detta efteråt.

De flesta väljer att vara med vid själva insomnandet, men för en del kan det kännas väldigt jobbigt och man väljer hellre att lämna sitt djur med oss. Alla beslut respekteras, du gör precis det som känns bäst för dig och ditt djur.

Ni får gå in på ett rum där ditt djur får en lugnande spruta i nacken (på samma sätt som vid vaccination). Ditt djur blir sömnigt av detta och vill lägga sig och vila. När ditt djur sover gott, lägger veterinären eller sköterskan en kanyl i ett ben och när ni är redo ges därefter en överdos av ett sömnmedel. Hunden/katten somnar in lugnt och stilla och efter en kort stund slutar hjärtat slå. På katter eller andra smådjur kan sömnmedlet ibland istället ges direkt i buken, och de reagerar normalt inte på sticket. I vissa fall somnar de in efter en kort stund men i enstaka fall kan det ta upp till 15-20 minuter innan hjärtat slutar slå.

Du får stanna kvar hos ditt djur efteråt och ta farväl i lugn och ro. Därefter tar vi hand om ditt djur på det sätt du önskar.

Du kan välja att ta med djuret hem efteråt eller att få det kremerat. Antingen väljer man vanlig kremering, detta innebär att djuret kremeras med fler andra djur och därefter sprids i en gemensam minneslund. Om man istället väljer separat kremering får djuret särskild märkning och hanteras enskilt under hela processen. Ni får tillbaka askan i en urna som finns att hämta på kliniken efter ca 2-3 veckor.